Helsingin Etelä-Haagassa sijaitsevassa toimitilassa otan vastaan niin hierontaa kuin koulutusta tarvitsevia koiria vielä kevään 2025 ajan. Myös kotikäynnit pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen) ovat mahdollisia. Kotikäyntien varaus viestitse.
Koirahieronta ja koirien kouluttaminen toteutetaan yhteistyössä omistajan kanssa. Käsittely voidaan toteuttaa joko matolla tai hierontapöydällä. Käytössä on myös matalateholaserlaite HandyCure.
Olen tottunut aktiivisiin koiriin, enkä säikähdä vilkkaampaakaan yksilöä. Kipeiden tai aggressiivisten koirien suhteen ota yhteyttä ennen kuin varaat ajan. Erityisesti epävarmoille ja vilkkaille koirille suosittelen ensin harjoituskäyntiä, jotta koira saa rauhassa tutustua ympäristöön. Harjoituskäynnin voi lunastaa tapahtumaan myös juuri ennen varsinaisen ajan alkamista.
Arvostan moniammatillista yhteistyötä esimerkiksi toisen koirahierojan tai eläintenkouluttajan, eläinfysioterapeutin, eläinosteopaatin tai eläinlääkärin kanssa.
Koirahieroja on yksi monista eläinalan ammattilaisista. Koirahierojan keskeinen osaaminen kattaa anatomian, erityisesti lihaksiston tuntemisen. Hierojan tärkeimmät työvälineet ovat kädet ja aivot. Olennaista on sovittaa hierontamenetelmät ja -otteet koirayksilön senhetkiseen tarpeeseen. Tarkoituksena on ylläpitää ja edistää koirien hyvinvointia, rentouttaa lihaksia sekä auttaa kehoa valmistautumaan, toipumaan ja palautumaan.
Myös erilaisia laitehoitoja (esim. laser, huippukylmä, magneetti) on mahdollista hyödyntää koirien hyvinvoinnista huolehtiessa. Minulla on käytössä matalateholaser Handy Cure s’, jota voidaan käyttää manuaalisen käsittelyn yhteydessä tai erikseen. Matalateholaser voi esimerkiksi lämmittää aluetta, parantaa verenkiertoa tai pehmentää kudosta. Kokemukset Handy Cure s’ -laitteesta ovat hyviä. Laite on noninvasiivinen eli kajoamaton, ja hoitaa pinnalta.
Huomaa, että diagnosoinnin tekee eläinlääkäri ja kuntoutuksen ammattilaisia ovat eläinfysioterapeutit. Lisäksi on mm. eläinosteopaatteja, kraniosakraaliterapeutteja ja EOMT-osaajia. Trimmaaja auttaa huolehtimaan koiran turkista, eläintenkouluttajan osaamisaluetta on kouluttaminen ja eläintenhoitajat huolehtivat eläimistä eläinklinikoilla eläinlääkäreiden ohella. Eri alojen ammattilaisilla on tärkeä rooli koiran hoitamisessa. Ketjun tärkein linkki on eläimen omistaja tai haltija.
Vaivojen ennaltaehkäisy on usein edullisempaa ja erityisesti mielekkäämpää kuin hoito silloin, kun jotakin on jo tapahtunut. Joskus koira on elänyt niin pitkään jonkin vaivan kanssa, että se koetaan koiran tavaksi, joka näkyy esimerkiksi liikkumisessa. Tosiasiassa tällainen voi olla lähtöisin esimerkiksi mikrovauriosta, joka on jäänyt hoitamatta ja tilanne päässyt etenemään. Koska koirat ovat loistavia peittelemään kipua, suosittelen, että myös ”ihan tavallinen kotikoira” käy ammattilaisella kehon tarkastuksessa kerran-pari vuodessa.
Yleisesti ottaen suositukseni koiran käsittelyyn on 4-10 x/v. Mitä vaativampia suorituksia koiralta odotetaan (harrastukset, kilpailut, työt), sitä tärkeämpää on pitää huolta fysiikasta. Pitkään jatkunutta tai suureksi kehittynyttä vaivaa ei saada hoidettua kerralla tai yhdessä tunnissa. Kuntoutustilanteessa tärkeimpiä ammattilaisia ovat eläinlääkäri, fysioterapeutti ja koirahieroja.
Mm. kaatuminen, törmääminen, liukastuminen, haluttomuus hypätä tai juosta, toispuoleisuus ja vaillinainen liike ovat oireita, joiden myötä kehotan hakeutumaan ammattilaiselle.
Ideaalitilanteessa sekä koira että omistaja ovat hyvinvoivia ja hyvin huollettuja!
Minulle on tärkeää yksilön kohtaaminen. Eläinkokemukseni ja eläintenkouluttajataustani myötä osaan kohdata erilaisia koiria, ihmisiä ja tilanteita. Vastaanotolleni ovat tervetulleita eri taustoista tulevat ja eri luonteiset koirat. Aggressiivisten koirien osalta olethan yhteydessä ennen ajan varaamista. Pyydän huomioimaan, että etenemme koiran mukaan, joten sekä koiran suhtautuminen että kehon tilanne vaikuttavat käsittelyn tulokseen. Välillä luottamuksen rakentaminen vie aikaa. Koen kuitenkin tehtäväkseni sen, että jokainen käynti on jollakin tapaa hyödyllinen.
Kannustan koiran terveydentilan selvittämiseen (mm. PEVISA-tutkimukset) sekä ongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen. Arvostan moniammatillisuutta ja yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Jokaisella on omat vahvuutensa, ja toiminnan keskiössä on koira. Eittämättä myös omistajan ymmärrys, kiinnostus, sitoutuminen ja resurssit vaikuttavat tilanteen kehittymiseen.
Koirahieronnassa tavoitellaan koiran etua, mutta omistajankin on suotavaa viihtyä. Toivon, että vastaanotoltani lähdetään tyytyväisinä saatuun palveluun. Jos pidit käynnistä, vinkkaa kaverille! Myös kehitysehdotuksia ja muuta palautetta otan vastaan. Somessa saa merkata @hauskahaukku.
Käyntiin varataan varatun mukainen aika. Toimitilassa asiakkaiden välillä on siirtymäaika, jolloin tila valmistellaan seuraavaa asiakasta varten.
Ensimmäisen käynnin alussa omistaja täyttää sopimuslomakkeen ja hieroja tutustuu koiraan.
Hieronta toteutetaan koiran ehdoin ja koiran edun mukaisesti, jotta vaikutuksen saa parhaiten perille.
Optimaalisin käsittelyasento on usein kylkimakuu, mutta tätä sovelletaan koiran ja tilanteen mukaan.
Lähtökohtaisesti vain tervettä koiraa hierotaan. Esteitä hieronnalle ovat mm. kuume ja tulehdukset. Esteitä voivat olla mm. sydämen vajaatoiminta ja syöpäsairaudet. Kennelyskästä ja nartulla juoksujen päättymisestä on hyvä olla kulunut kolme viikkoa. Mikäli mietit hieronnan sopivuutta koiralle, suosittelen konsultoimaan eläinlääkäriä.
Käsittely ei sovi ihmisaggressiivisille tai arvaamattomille koirille, eikä paikalla sovi olla tällaisia koiria tai muita eläimiä. Mikäli koira on hyvin kipeä tai ihmisiä kohtaan epävarma, ota yhteyttä ennen ajan varaamista, niin mietitään sopiva toimintatapa. Koska kädet ovat aivojen ohella usean eläinalan ammattilaisen tärkein väline, on niitä syytä suojella esimerkiksi puremilta. Ennakointi on tähän toimivin tapa, ja esimerkiksi kuonokopan käyttö on tällaisessa tilanteessa pelkästään viisautta. Varusteiden käytön tulee kuitenkin olla eettistä ja perusteltua.
Koiran haltija vastaa koiran aiheuttamista henkilö-, esine- ja eläinvahingoista.
Hierontaan on hyvä varata nameja*, kotikäynneillä myös liukumaton alusta/paikka.
*Jos namit kiihdyttävät koiraa, on niiden läsnäoloa ja käyttöä syytä harkita.
Koiran olisi hyvä olla lämmin ja kuiva (esim. jos käyty juuri sateella ulkona, niin takki päällä).
Syömisestä tulisi olla kulunut vähintään 2 h.
Hieronnan jälkeen huolehditaan nesteytyksestä, lämpimänä pysymisestä, levosta ja rauhallisesta liikkumisesta. Hieronta voi kiihdyttää aineenvaihduntaa, jolloin pissahätä saattaa iskeä tavallista nopeammin.
Yleensä muutama lepopäivä perushuollon jälkeen riittää. Mikäli koiran kehossa on paljon käsiteltävää, voi pidempikin lepoaika ( +- 7 vrk) olla tarpeen).
Jos mahdollista, koiran liikkumista kannattaa videokuvata sekä ennen käsittelyä että sen jälkeen.
Jos joudut perumaan varatun ajan, teethän sen 24 h ennen ajan alkamista. Tämän jälkeen perutuista ajoista voidaan veloittaa hinnasta puolet. Voit myös myydä ajan kolmannelle osapuolelle, jolloin korvausvelvoite poistuu. Saapumatta jättäminen (no-show) ei ole peruminen.